Ven - pärlan i Öresund
Vad är det då som är så speciellt med Ven, denna lilla (bara 7,5 kv km) ö mellan Sverige och Danmark?
Vad är det då som är så speciellt med Ven, denna lilla (bara 7,5 kv km) ö mellan Sverige och Danmark? Ön är ett av de mest populära turistmålen i södra Sverige och är speciellt uppskattad för sin annorlunda natur, fantasiska läge mitt i Öresund, och fina badstränder.
Det är härligt att cykla eller promenera runt ön och njuta av den fantastiska utsikten. Speciellt vyerna från Backafall är bedårande. Ett annat måste är Tycho Brahe minnena - ett av de bästa museerna i södra Sverige - vilket är inrymt i före detta Allhelgonakyrkan och invigdes så sent som 2005. Ett annat bändande sceneri som man bör hinna med är att stå på kyrkbacken vid Sankt Ibbs kyrka och titta ut över Öresund mot Danmark. Sankt Ibbs kyrka är dessutom en av landets mest omtyckta vigselkyrkor.
Ven som är 4,5 km lång och 2,6 km bred ligger 4 km från Sveriges kust och 8 km från Danmark. Backafallen - de kända gräsbevuxna slänter, reser sig brant ur havet och ger ön formen av en lutande platå. Högsta punkten är 45 m över havets yta. Ven som steg upp ur havet för ca 6 500 år sedan (och stiger hela tiden) bebyggdes redan i stenåldern. Ön – Hven - var länge dansk. Kung Fredrik II gav Ven som förläning till vetenskapsmannen Tycho Brahe, som verkade på ön 1576–1597. Han lät uppföra slottet Uraniborg (vilket inte längre finns) samt det underjordiska observatoriet Stjerneborg. Idag är spår efter astronomens insatser öns största turistattraktion.
Ven blev svensk efter freden i Köpenhamn 1660. Svenskarna hade ingen uttalad plan för ön och därför stod utvecklingen tämligen stilla under över 200 år. Först mot slutet av 1800-talet började jordbruket blomstra, samtidigt tog industriell tegeltillverkning fart. Tiotals miljoner tegelpannor exporterades, främst till Köpenhamn. Ön hade runt 2000 invånade. Efter andra världskriget, då efterfrågan på tegel minskade, försvann också tegelindustrin. Ön införlivades med Landskrona 1959 och bytte då namn från Hven till Ven. Man upptäckte öns underbara natur och turismen blomstrade. Idag bor på ön bara 370 personer men under sommaren får ön tiotusentals besökare.
Det härliga ljuset och de förbluffande vyerna från toppen av Backafallen har alltid inspirerat konstnärer att komma till Ven; således är det inte så konstigt att idag är det många som även bor på Ven. Därför har man också en konstrunda på ön.
Det finns t o m en skulpturpark, målarskola och vävstuga där man kan pröva sina talanger.
Cykla på Ven
Ven upplevs bäst med cykel. Lämna bilen på fastlandet, glöm allt tråkigt som bilägandet medför. Härlig cykeltur ger dig möjlighet att njuta av varje utsikt du tycker är värd att stanna till. Hitta den perfekta platsen för piknik eller en särskild badvik. Nå lätt alla sevärdheter som ön erbjuder. Vens cykeluthyrning finns på toppen av backen vid Bäckviken, 150 m från hamnen dit alla båtar anländer. Den har 1200 olika cyklar för alla åldrar, inklusive tandemcyklar, cykelkärror, och handikappcyklar. Självklart har de barnsitsar, barnkärror och cykelkorgar att hyra. Cykeluthyrning håller öppet dagligen under sommaren med start i april. Vill man ta en cykeltur övrig tid på året, bör man kontakta dem innan.
Bra att veta inför resan till Ven
Ven är bäst på sommaren då allt blomstrar. Ventrafikens båtar går dock året runt. Resan från Landskrona tar ca 30 minuter. Under sommaren finns det även andra förbindelserna: från Helsingborg samt Köpenhamn och Helsingör i Danmark.
Reser man i större sällskap, är det bäst att boka platser på båtarna i förväg. Det finns även båtcharter och taxibåt att tillgå.
Väl på Ven, bäst att ta sig runt ön på cykel, till fots, med buss eller med... häst och vagn eller traktorskrinda (helst boka de två sistnämnda i förväg).
Cyklar - alla möjliga sorter - finns att hyra i hamnen, på toppen av backen vid Bäckviken. På Ven finns det ingen bankomat, det går bra att betala med kort, det är dock klokt att ha med sig lite kontanter ändå. Öppettider varjerar beronde på säsong. Hela Ven klassas som naturreservat (Backafallen)eller naturvårdsområde (resten av ön) så särskilda regler gäller - det är förbjudet att tälta och plocka blommor, till exempel.